Je favoriete muziek op Last.fm

by Maurice Groeneveld ~ March 5th, 2008. Filed under: Linktips.

Wie luistert nou geen muziek als hij achter de computer zit? Zelf heb ik een voor Nederlandse begrippen kleine muziekverzameling van zo’n 6 GB. Het is in Nederland immers legaal om muziek te downloaden voor eigen gebruik. Enige probleem is dat ik nu een playlist heb van meer dan 1000 nummers. En dat zijn dan allemaal albums van dat handjevol artiesten dat mij wel aanspreekt. Dat begint nogal eentonig te worden. Dus dan download ik nog wat albums van artiesten die nog niet in de playlist voorkwamen, maar dan blijf je natuurlijk bezig. Was er nou maar een programma dat automatisch de muziek downloadt die ik leuk vind. Nou, die bestaat ook.

Dat programma heet Last.fm en hoort bij de gelijknamige website. Last.fm gaat door het leven als een online radiozender en laat je muziek luisteren die jij leuk vindt. Je voert op de website een artiest in en je krijgt muziek te horen van die artiest en andere artiesten die gelijksoortige muziek maken. Maar dat is nog niet alles. Als je je registreert, houdt de website bij naar welke nummers je luistert en past daar de stream op aan. Zo kun je dus gratis je favoriete muziek luisteren zonder er veel voor te doen.

Zoals ik al zei is er ook een programma behorende bij de website. Met dit programma kun je ook naar Last.fm luisteren, maar het kan nog meer. Zo kun je tijdens het luisteren aangeven of je het huidige nummer mooi vindt, waardoor de applicatie nog beter je muziekvoorkeur kan bepalen. Hetzelfde doel heeft de zogenaamde scrobbling functie. Deze functie kijkt met behulp van plug-ins naar welke muziek je luistert met bijvoorbeeld Winamp, Windows Media Player of iTunes.

Last.fm is wat mij betreft de perfecte mediaplayer die zorgt voor een afwisselende playlist die toch voldoet aan je muziekvoorkeur. Last.fm heeft nog meer funcites, zoals het overslaan van het nummer dat je op dat moment luistert en het aanmaken van een openbare playlist die je bijvoorbeeld op een website kunt plaatsen. Ik zou zeggen: check it out!

Leave a Reply